İnegöl köftesi neden bu kadar lezzetli ?
İnegöl köfte 110 yıldan bu yana aynı şekil ve aynı lezzet ile hazırlanan ve İnegöl´de ortaya çıkan lezzetli bir yiyecektir.
İçinde dana eti ve kuzu eti beraberce kullanılır. Bilinen genel kanı İnegöl köftesinin XX. yüzyılın başlarında Balkanlardan göç eden Türkler tarafından getirildiğidir. Hazırlanması oldukca zahmetlidir, önce beş ya da üç numaralı ayna ile çekilen kıyma ardından dinlenmeye bırakılır. Daha sonra aynı kıyma bu kez de bir numaralı aynadan geçirilip, yoğurulur. Izgara edilmeden önce 3 saat daha bekletilir. İnegöl Köftede kullanılan baharat miktarı çok azdır, bunun nedeni baharat tadının et tadını bastıracağı korkusudur. Zaten İnegöllü ustalar, kalitesiz kıymadan hazırlanan köftede kullanılan yoğun baharatların bu kötü tadı engelleme amacı taşıdığını söylerler.İnegöl köfte yanında piyaz ve İnegöl Şırası ile servis yapılır.
İnegöl Köftesi Bulgaristan göçmeni olan besler ailesine dayanmaktadır. Filibe’nin Pazarcık ilçesinde aile mesleği olarak köftecilik yapan ve burada “Köfteciler” diye anılan ailenin oğlu İbrahim Besler İnegöl’e göç ettikten sonra İnegöl’de de aile mesleğini sürdürmeye devam etmiştir. İbrahim Besler’in yetiştirdiği ustalar tarafından ilçemizde yapılmaya başlayan köfte zamanla İnegöl Köftesi adını almıştır.İnegöl Ticaret ve sanayi Odasının girişimleriyle Türk Patent Enstitüsünden patent alınması sayesinde, İnegöl köftesi Resmi Gazete’ye de girerek tescilli bir marka olmuştur. İnegöl Köftesine lezzetini veren İnegöl ve çevresinde yetişen dana ve kuzu ve koyun etlerinin özel olarak karıştırılmasından kaynaklanmaktadır.
Malzemesi:
• 1 Kilo orta yağlı dana bifteği, 250 gr. Orta yağlı kuzu ya da koyun eti
• 15 gr. Karbonat, 15 gr. tuz, 2 adet soğan, Az miktarda ekmek içi.
- Etler karıştırılarak bir kez kıyma makinesinden geçirilir.
- Tuz ve karbonat eklenerek et yumuşayıncaya kadar yavaşça karıştırılır.
- Bu şekilde hazırlanan köfte eti buzdolabında 24 saat dinlenmeye bırakılır.
- Buzdolabından çıkarıldıktan sonra köfte şekli verilerek kömür ateşiyle hazırlanmış mangalda pişirilen İnegöl Köftesi Kıyılmış soğan, domates ve sivri biber veya piyaz eşliğinde servis yapılır.